Otok Rab - otok sunca, mora i tišine

rab1Otok Rab nalazi se u R. Hrvatska, te pripada kvarnerskoj skupini jadranskih otoka. Nalazi se između 44°41' i 44°51' sjeverne geografske širine i 14°40' i 14°53' istočne geografske dužine. Površine je 90,8 km.2, na kojemu se nalaze mjesta Barbat, Banjol, Palit, Kampor, Mundanije, Supetarska Draga, te najljepše mjesto po kojemu je cijeli otok dobio ime – RAB. Najveća dužina otoka je 22 km, dok mu se širina kreće od najmanje 2 km do najveće 11 km. Otok Rab smješten je ispod planine Velebit, koje razdvaja Velebitski kanal širine svega 2 km. Otok Rab karakterizira blaga mediteranska klima, koja se odlikuje ugodnim umjerenim ljetom i blagom zimom. To može zahvaliti među inim i planinskom masivu Kamenjak ( 408 metara) koji brani otok od sjevernih vjetrova-bure. Rab je poznat po razvedenosti obale, brojnim naseljenim i nenaseljenim uvalama i uvalicama, te pješčanim plažama i čistim morem. Oko otoka se nalazi veći broj manjih otoka i otočića, koje ovaj otok čine još ljepšim. 

Osim vrijednih kulturno-povijesnih spomenika, razvedenosti obale, lijepih plaža i čistog mora, blage mediteranske klime, otok Rab je obdaren i bogatom raznovrsnom mediteranskom vegetacijom. Posebno se ističe područje Kalifronta, koji je jedan od najljepših kompleksa crnike na Mediteranu , čija šuma Dundo predstavlja prirodni rezervat, te se nalazi pod posebnom zaštitom. Zahvaljujući rapskom nadšumaru Pravdoje Beliju, Rab je poznat i po gradskom parku Komrčar, koji je jedan od najljepših parkova na Jadranu. Na Rabu živi oko 9.000 stanovnika. kojima je glavna gospodarska grana turizam, poljoprivreda, ribarstvo, brodogradnja i ostali mali obrti, te nema industrijskih pogona. Zahvaljujući svojoj prirodnoj ljepoti i klimi, te tisućljetnoj povijesnoj kulturi, otok Rab je 1889 godine proglašen turističkim i lječilišnim mjestom. Među inim poznatim posjetiteljima otoka Raba bio je 1936 godine i engleski kralj Edward VIII sa svojom suprugom. Prilikom boravka na otoku, kralj Edward se okupao gol u moru uvale Kandarola i taj dan je prihvaćen kao početak naturizma na otoku, iako je dvije godine prije otvorena prva plaža za nudiste. 

U svojoj 120 godina dugoj tradiciji bavljenja turizmom, otok Rab je višestruko nagrađivan različitim domaćim i inozemnim priznanjima, među kojima su najznačajnije domaće nagrade „Plavi cvijet“ i „Turistički cvijet“ više puta i u 2009 godini nagrada za najbolje turističko mjesto na Jadranu do 10.000 stanovnika, te inozemne nagrade iz 2005 godine, srebrna nagrada za Evropski grad cvijeća (Entente Florale Europe) i Europska nagrada za kulturnu baštinu (Europa Nostra).

 

Grad Rab

rab2Grad Rab kao luka i glavni grad istoimenog otoka leži na malom poluotoku između uvale Sv. Eufemija na zapadu i rapske luke na istoku. Uz obalu gradske luke nalazi se široka i prostrana riva koji služi kao privezište putničkih, izletničkih i ribarskih plovila, ali ista predstavlja glavnu šetnicu, osobito tijekom turističke sezone. Ista povezuje i poznate rapske trgove Municipium Arba i Trg Sv. Kristofora, ali i prelijepe parkove Komrčar i Boškopin, u kojemu se osim spomenika bratimljenja gradova Raba i Kőnigsbruna i grada Raba i San Marina, nalazi i lijepo dječje igralište sa različitim sadržajima, kao što su ljuljačke, tobogani i pješčanici, te drugi sadržaji za igru i zabavu djece. U gradu Rabu se još nalazi Trg slobode, sa prekrasnim pogledom na uvalu Sv. Eufemije te susjedne otoke Pag i Mali Lošinj, te park Dorka, u kojemu je podignut spomenik Sv. Marinu, kamenoklesaru iz San Marina na otoku Rabu, osnivača grada – države San Marino, koji je kasnije proglašen svecem. 
 
 

 

Barbat

rab3Mjesto Barbat nalazi se na krajnjem jugozapadnom dijelu otoka Raba, nasuprot otoka Dolin, od kojeg ga dijeli Barbatski kanal. Uz obalu mora mjesta Barbat nalazi se mnoštvo luka i lučica za privez plovila i manjih pješčanih plaža. Uz obalu se nalazi šetnica koja se proteže kroz cijelo mjesto Barbat preko mjesta Banjol sve do Grada Raba.

Osnovna gospodarska grana stanovništva mjesta Barbat je turizam, brodogradnja, zatim slijedi poljoprivreda, maslinarstvo, vinogradarstvo, pčelarstvo, ovčarstvo i ribarstvo, čiji plodovi rada vrlo često završavaju kao domaća gastronomska ponuda u mnogobrojnim restoranima mjesta.

Upravo poradi tako uređene obale, mogućnosti priveza većeg broja plovila, kupanja na pješčanim plažama, od kojih je najpoznatija plaža „Pudarica“, te odlične gastronomske ponude, mjesto Barbat je postalo turistička meka za različite strukture turista, ali ponajprije nautičarima i surferima.

Od povijesne arhitekture, na brdu visine 223 metra iznad mjesta, nalazi se Crkva Sv. Damjana, ruševina iz 12.st. i 13.st., do koje vodi brdski pješački put. Ruševine Sv. Damjana su ostaci vojnih logora i naseobina koje je dao izgraditi vođa Grka Dionezije mlađi.

S narečenog brda pruža se fantastičan pogled akvatorij otoka Raba i na otok Pag i Mali Lošinj.